Hoogste punt nieuwbouw De Roef bereikt

De nieuwbouwwerkzaamheden van De Roef in Stadsweiden hebben het hoogste punt bereikt. Op 24 februari plaatsten Hans Alfons (Voorzitter bestuur MFC Harderwijk), wethouders Jeroen de Jong en Gert Jan van Noort en Marleen Bijker (directeur Stad en Omgeving gemeente Harderwijk) de Harderwijker vlag op het hoogste punt. Het nieuwe gebouw is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de buurt en wordt straks dé ontmoetingsplek van de wijk.
Hoogste punt nieuwbouw De Roef bereikt Op de foto staan v.l.n.r. wethouder ruimtelijk beleid Jeroen de Jong, directeur Stad en Omgeving gemeente Harderwijk Marleen Bijker, voorzitter bestuur MFC Harderwijk Hans Alfons en wethouder sociaal domein Gert Jan van Noort.

De Roef wordt een maatschappelijk functioneel centrum

Het nieuwe gebouw is ontstaan vanuit de wens om ook zorg en welzijn toe te voegen aan wijkcentrum De Roef. Onder de paraplu van Positieve Gezondheid zijn organisaties aangetrokken om intrek te nemen in het nieuwe gebouw. Zij kijken bij een hulpvraag niet alleen naar medische oplossingen, maar zoeken samen hoe iemand een zinvol en betekenisvol leven kan leiden. Om ruimte te geven aan onder meer twee huisartsen, Zorgdat en een  dansschool, naast de bestaande huurders zoals verenigingen, was het oude gebouw niet geschikt. Daarom komt er een nieuw gebouw voor De Roef. Het nieuwe gebouw biedt straks ruimte aan ontmoeten, welzijn en zorg.

Buurt denkt mee over invulling De Roef en omgeving

Sinds de start van de planvormging van de toekomst van De Roef, zijn gebruikers en omwonenden uitgenodigd om mee te denken. Zij spelen een grote rol in de uitwerking van bijvoorbeeld het gebouw, verkeer en parkeermogelijkheden. De buurt denkt mee over hoe De Roef straks ruimte kan bieden voor ouderen, maar ook voor jongeren. Zo kunnen buurtbewoners straks van het winkelcentrum zo over het plein van De Roef naar de Dierenweide lopen. Op het plein van De Roef komt ruimte voor marktkramen, waardoor het nog meer een plek wordt voor ontmoeting in de wijk. In de aanloop naar de bouw hebben buurtbewoners zich ook ingezet om verschillende oude bomen te laten staan en die worden aangevuld met extra groen op het nieuwe plein van De Roef.  Verder houdt het bouwteam van De Roef houdt rekening met hoge geluidseisen zodat geluidsoverlast straks tot een minimum beperkt is.
Theaterzaal De Roef Ook de multifunctionele theaterzaal voldoet aan hoge geluidseisen.

Gebouw en interieur geïnspireerd op Harderwijker visserijverleden

De binnenkant en de buitenkant van het nieuwe gebouw van De Roef zijn geïnspireerd op het visserijverleden van Harderwijk. Dat is vertaald naar hedendaagse architectuur in de vorm van het gebouw en aan de buitenkant veel hout. De gevels zijn bekleed met zwart ‘geteerde’ latten. Het gebouw krijgt veel glas voor een open en welkome uitstraling. Het ontwerp van de binnenkant krijgt ook veel houtelementen en natuurlijke kleuren zoals blauw van water en groen van gras. De begane grond van het nieuwe gebouw wordt een open ruimte. Deze ontmoetingsplek krijgt uitzicht op de Dierenweide en het plein aan de voorkant van het gebouw. Er zijn grote tafels waar verenigingsleden gezellig een drankje kunnen doen en er wordt werkruimte ingericht voor bijvoorbeeld studenten en ZZP’ers. De theaterzaal hoort bij de ontmoetingsruimte maar kan ook gesloten worden voor bijvoorbeeld cultuur, muziek en dansevenementen. Om die laatste de faciliteren, krijgt de zaal een houten dansvloer.
De Roef ontwerp buitenkant De gevels worden bekleed met latten.

Podiumtrap in het midden

In het midden van de ontmoetingsruimte in De Roef komt een grote podiumtrap die op meerdere manieren gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld voor culturele bijeenkomsten of een politiek café. Aan de zijkant komt een boekenmarkt waar bezoekers boeken kunnen ruilen en rustig kunnen lezen op de trap. Ook aan de jeugd wordt gedacht: aan de zijkant van de trap komt een glijbaan en eronder een speelplek voor kinderen. Jongeren zijn welkom om te komen gamen op een groot scherm bij de podiumtrap.
Multifunctionele podiumtrap in De Roef De podiumtrap in het midden van de ontmoetingsruimte.

Zonnepanelen op het dak

Het nieuwe gebouw van De Roef wordt duurzaam ingericht met zonnepanelen en warmtepompen op het dak. Daardoor kan straks een groot deel van de benodigde energie zelf opgewekt worden. Verder wordt er rekening gehouden met circulair bouwen wat betekent dat er zoveel mogelijk hergebruikt wordt. Zo kregen een deel van de bar en de toegangsdeuren van het oude gebouw een nieuwe plek in De Rietmeen.

Werkzaamheden verlopen nog steeds volgens planning

Door het zachte weer heeft de bouw geen vertraging opgelopen en start de montage van de buitenwanden rond deze tijd. In maart worden de kozijnen gemonteerd en medio april is het gebouw wind- en waterdicht. Tegen die tijd wil De Roef wijkbewoners, gebruikers en huurders uitnodigen voor een open dag om het nieuwe gebouw te bekijken. Hopelijk blijft alles volgens planning lopen zodat De Roef de deuren van haar nieuwe pand na de zomer van 2022 kan openen. Tot die tijd is De Roef gewoon open bij De Rietmeen.