Zaal Ali de Ruiter

Het begon met een kleine wei, een houten stalletje en een paar konijnenhokken. Half jaren ‘80 las Ali de Ruiter een oproep in het wijkverenigingsblad. De Dierenweide bestond nog niet lang en vrijwilligers waren welkom. Sindsdien is De Ruiter veel op de Dierenweide te vinden. “Mijn kinderen zeiden weleens, mam zullen we je bed naar de Dierenweide brengen?” Diezelfde kinderen, en hun kinderen, waren trouwens naar voorbeeld van moeder allemaal betrokken bij de Dierenweide. Ook man Harrie, die inmiddels niet meer onder ons is, had ze aangestoken. Van onderhoud tot verzorging, van bestuurssecretaris tot sponsorregelaar, voor al het werk dat De Ruiter doet voor de Dierenweide, ontving ze in 2012 een lintje. “Het is een deel van mijn leven.”

Alles voor de dieren

Na meer dan 35 jaar voor de dieren zorgen, heeft Ali de Ruiter alle kanten van de Dierenweide gezien. Ze is hoofd dierverzorging en leidt nieuwe verzorgers op. Zo ook de huidige zo’n twintig verzorgers. Elke ochtend en elke middag komen deze vrijwilligers om de dieren te verzorgen. In een door De Ruiter gemaakt logboek staan de werkzaamheden per dag uitgewerkt. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren en ontstaat er geen verwarring.

Als hoofd dierverzorging is Ali de Ruiter ook verantwoordelijk voor de gezondheid en leeftijdsopbouw van de dieren. Door een zorgvuldig fokprogramma blijven de weides en stallen gevuld. “We laten alleen dieren dekken waarvan we de jongen willen houden, want we hebben geen stalruimte in overvloed.” Dat fokken betekent ook dat De Ruiter veel bevallingen van geiten en schapen heeft meegemaakt. Nachtenlang wachtte en waakte ze samen met een van de vrijwilligers. “En plassen in een emmer want er was toen nog geen toilet.” Man Harrie kwam dan eten brengen zodat de dames de nacht door kwamen. En als een lammetje dan onverhoopt verstoten werd, maakte Ali de Ruiter een rooster met 4-5 mensen om het lammetje met de fles groot te brengen.

Klussen

Naast dieren verzorgen, is Ali de Ruiter ook handig met een hamer en zaag. Samen met andere vrijwilligers maakte ze verschillende knaagdierenhokken en verschillende houten bordjes die nu in de binnenruimte hangen. “Als er weleens wat kapot gaat dan pak ik de boormachine.” Door corona en een teruglopende gezondheid, is dat fysieke werk minder makkelijk de laatste tijd, maar dat wil niet zeggen dat Ali de Ruiter stil blijft zitten. Ze maakte in de loop der jaren verschillende dvd’s van de Dierenweide, beantwoordt e-mail en onderhoudt de website. Als er een nieuwe verzorger is, dan zet De Ruiter die op de website. Dat doet ze ook met dieren die overlijden of als er nieuwe dieren bijkomen. “Ik maak foto’s van alle beestjes en die plaats ik er dan bij.” Voor de kleine dieren heeft De Ruiter een groen doek waar ze de dieren op neerzet. “Soms moet ik het dan wel drie keer proberen omdat ze er niet altijd zin in hebben,” maar het eindresultaat is mooie foto’s van elk dier in de Dierenweide.

Die foto’s staan trouwens niet alleen op de website. Ze hangen ook met namen bij de hokken en worden ook gebruikt bij de adoptie. Je kunt namelijk een dier adopteren en dan krijg je de mooie foto mee naar huis. In de binnenruimte van de Dierenweide hangt een overzicht van wie welk dier geadopteerd heeft. Ook de bordjes met magneten heeft De Ruiter gemaakt. “Als er dan een beestje overlijdt, dan hoef ik niet elke keer een nieuw printje te maken. Ik haal gewoon het juiste bordje weg.”

Korting regelen

Ali de Ruiter staat bekend als het gezicht van de Dierenweide, maar voor ingewijden ook als “de jood van de Dierenweide”. Als er namelijk geld nodig is, trekt De Ruiter met alle plezier de stoute schoenen aan. Toen na een brand een nieuw gebouw nodig was, ging ze bij bedrijven langs. Dat nieuwe gebouw stond er in 2009. “En het mooie hek dat er nu staat, daar heb ik ook lobbywerk voor gedaan. We krijgen ook korting bij de dierenarts en onze bedrijfskleding.” Alle vrijwilligers hebben nu een polo en fleece vest met het door De Ruiter ontworpen logo, konijn Bobbe, erop.

Ali komt wel helpen

Naast alles wat Ali de Ruiter al doet bij de Dierenweide, vergeten we bijna het Schaapscheerdersfeest en dierendag. Die evenementen organiseert De Ruiter ook samen met veel andere vrijwilligers. Verder zorgt ze ervoor dat alle vrijwilligers op tijd een verjaardagskaart krijgen en een kerstpresentje en organiseert ze een keer per jaar een gezellige vrijwilligersbarbecue. Ook de donateurs en adopteurs vergeet De Ruiter niet: zij krijgen rond Kerst en nieuwjaar een mooie kaart en ook nog twee keer per jaar het boekje Bobbe. Ali zorgt dat dit allemaal gevuld en verstuurd wordt. Hoe ze dat allemaal voor elkaar krijgt? “Als ze vragen: Ali, kom je helpen, ja dan komt Ali wel.”

Ali de Ruiter