Zaal Ton Guise

Hij had niets met medailles en vond dat als marechaussee dan ook helemaal niet nodig. Maar toen hij in 2005 een koninklijke onderscheiding kreeg, was dat de mooiste dag uit zijn militaire loopbaan. Ton Guise was door zijn baas voorgedragen. Niet alleen voor zijn werk, zeker ook omdat hij zich als vrijwilliger inzette voor Stadsweiden en Harderwijk. “Staatssecretaris Van der Knaap reikte het lintje uit. Hij vertelde een heleboel over mijn werk, maar driekwart van zijn verhaal ging over mijn vrijwilligersleventje.”

Dierenweide

In 1983 werd Ton Guise overgeplaatst vanuit Deventer naar Harderwijk. Een collega van hem deed al vrijwilligerswerk voor de Dierenweide. Guise ging ook eens kijken en het klikte gelijkt. “Ik hield me hoofdzakelijk bezig met klussen en helpen waar nodig. Men hoort van mij nooit nee als er iets nodig is.” Guise stapte ook in het bestuur van de Dierenweide samen met onder meer Hans Alfons en Harrie en Ali de Ruiter. “We hadden toen zelf nog geen goede ruimte dus vergaderden altijd in De Roef. In die tijd deden we heel vaak het licht uit. Dan was het gezellig en gingen we pas om half 2 naar huis. Dat waren mooie tijden en je hoorde ook nog wat er allemaal speelde in De Roef en wat ze nodig hadden.” Op enig moment werd Guise ook gevraagd als bestuurslid bij De Roef, maar dat verzoek sloeg hij vriendelijk af. “Ik ben meer een doener.”

Ton Guise kijkt terug naar een mooie tijd bij de Dierenweide. “Ik vind het zo mooi hoe het er nu bijstaat. We hebben daar hard aan gewerkt. 2,5 ton bij elkaar gesprokkeld voor het clubhuis en mooie plekken voor de dieren.” Hans Alfons was daarin de grote aanjager maar Guise heeft zeker ook een grote rol gespeeld om dit voor elkaar te krijgen. 

Evenementen organiseren

Naast klussen en bestuurswerk, organiseerde Ton Guise ook van alles voor de Dierenweide. “Rommelmarkten bijvoorbeeld om geld in te zamelen. We haalden spulletjes op bij mensen thuis en die verkochten we dan in De Roef. Ik weet nog dat alle zalen vol stonden met spullen. Een enorm succes.” Ton Guise was ook een van de initiatiefnemers van het grote schaapscheerdersfeest. “Eerst was het alleen schapen scheren, maar we maakten uiteindelijk echt een feest van met een draaimolen en dergelijke.” Dat was altijd even kijken hoe het geregeld kon worden. “Ik weet nog dat het een keer slecht weer was, toen hebben we in De Roef de schapen geschoren.” Zo’n 35 jaar heeft Guise zich uiteindelijk ingezet voor de Dierenweide. “Nu is het tijd voor een nieuwe generatie.”

Initiatief nemen

Ton Guise was niet alleen betrokken bij de Dierenweide. Hij organiseerde ook van alles voor Wijkvereniging Stadsweiden. Van filmmiddagen tot kerststukjes maken, van avondjes met migrante mensen tot darttoernooien. “Ik vind het leuk om iets op poten te zetten. Er wordt iets geopperd, dan duik ik erin. Als het eenmaal loopt dan trek ik me terug.” Zo ging dat ook met Multiculti waar Guise initiatiefnemer in was. “Die eerste keren hebben we wel 50 verschillende vlaggen gekocht en mensen gebeld of ze iets vanuit hun cultuur wilden delen.” Uiteindelijk werd het evenement te groot voor De Roef en ging het over naar het veld aan de Parkweg. Rond die tijd droeg Guise Multiculti over aan andere organisatoren. 

Kinderdisco

Met heel veel plezier kijkt Ton Guise terug op de kinderdisco en kindercarnavalsoptochten door de wijk die hij jarenlang organiseerde voor kinderen tot een jaar of 11. “Er was begin jaren ’90 nog niet zoveel voor de kids, dus elke vrijdagavond stond er een grote rij voor De Roef.” Het werd soms zo druk, dat de brandweer opmerkingen maakte. “Er mochten eigenlijk maar 100 kinderen in de zaal, maar je laat ze toch niet buiten staan?” Guises dochters gingen altijd mee naar als hij de kinderdisco organiseerde. Die hielpen naderhand met geld tellen. “Kinderen betaalden entree omdat wij kosten hadden voor de zaalhuur. ’s Avonds telden mijn dochter en ik dan al het geld en dat brachten we op zaterdag naar Truus Veenstra in De Roef. Mijn dochter heeft het daar nu nog weleens over.” Niet alleen op zijn dochters maakte Guises inzet veel indruk. “Ik zag weleens kinderen hun vader en moeder aanstoten, dat is die meneer van de disco! Of ik werd nageroepen in de stad.”

Ton Guise