Zaal Truus Veenstra

Ze is een echt mensenmens, Truus Veenstra. Niet voor niets stond ze het liefst achter de bar in De Roef en is ze altijd voor iedereen aanspreekbaar. Haar tijd in Harderwijk begon toen ze in 1974 vanuit een naar eigen zeggen “poppenhuis” in Utrecht vertrok naar de een van de Schipperswaard in Stadsweiden. Later verhuisde Truus naar de Stedenwaard waar ze nog steeds woont met haar man Nico. “Daar gaan we niet meer weg.” 

40 jaar wijkvereniging

Na de oprichting van Wijkvereniging Stadsweiden in de jaren ‘70 waren er zo’n honderd, honderdvijftig vrijwilligers. Truus Veenstra vond het maar saai in Harderwijk, “het regende hier altijd”. Dus besloot ze snel zich aan te sluiten bij de wijkvereniging. Daar werd ze coördinator en regelde ze veel activiteiten. “Ik kon er mijn creativiteit in kwijt.” Van de toneelvereniging, tot kinderactiviteiten, klaverjassen en de Dierenweide, Wijkvereniging Stadsweiden organiseerde van alles. Er waren vanuit de wijkvereniging activiteiten op zaterdagmiddag, zondag en in de avonden en Truus was vaak aanwezig. Daarbij kreeg Truus assistentie van haar man. 25 jaar lang organiseerden ze samen bingo en dansavonden. Haar twee kleine kinderen “hobbelden lekker mee”.

Truus kijkt terug naar een mooie tijd waarin ze naar eigen zeggen alle dingen heeft gedaan die er bestonden. Maar wat vooral belangrijk voor haar was, was de sociale kant. Truus hield van gezelligheid en na een vergadering lekker aan de bar een drankje doen. Tijdens veel activiteiten zat Truus ook aan de bar en dat vonden de andere vrijwilligers fijn: “Truus is er, dus als we iets nodig hebben dan kan ze helpen,” werd vaak gedacht. En zo stond Truus er ook in: meedenkend en samen met anderen tot een goed geheel komen was haar manier van werken. 

Assistent beheerder van De Roef

Als coördinator en voorzitter van de wijkvereniging was Truus Veenstra vaak in De Roef te vinden als daar wijkverenigingsactiviteiten plaatsvonden. De toenmalige beheerder vroeg haar zo nu en dan om hulp, omdat ze er toch was, dus ze wist de weg. Toen ze in augustus 1985 werd gevraagd als assistent beheerder, hoefde ze alleen even te overleggen met het thuisfront. “Ik verveelde me stierlijk dus ben toen bij De Roef gaan werken en heb me erin gestort.” De sociale kant van Truus kwam in haar nieuwe baan goed van pas. Ze werkte fijn samen met de medewerkers van De Roef, ook tijdens drukke tijden waar improviseren soms nodig was. 

Van assistent naar beheerder

Toen de beheerder van De Roef ziek werd, nam Truus Veenstra in mei van 1986 zijn functie over. “Ik werd een beetje voor de leeuwen gegooid. Ik moest namelijk ook direct een nieuwe pittige diploma halen. Maar het was mijn eer te na om die niet te halen.” Toen Truus na een jaar zwoegen geslaagd was, kreeg ze zelfs een bos bloemen van de politie. Truus werkte samen met twee vaste medewerkers, twee oproepkrachten en twee mensen van de maatschappelijke werkvoorziening om De Roef een fijne plek voor gasten te maken. 

Jarenlang 120 procent inzet

Voor Truus Veenstra was werken in De Roef zeker geen straf maar juist heerlijk, ze ging altijd met plezier naar haar werk en kende veel mensen. Het was hard werken maar dat deed ze ook zelf omdat ze mensen met problemen ook wilde helpen. Truus herinnert zich dat ze ook weleens halve nachten doortrok om medewerkers en vrijwilligers met problemen bij te staan. Het meeste plezier haalde Truus uit het barwerk en de contacten met bezoekers. Omdat ze daar veel tijd voor nam, deed ze het papierwerk vaak in haar eigen tijd. “120 procent inzet,” noemt ze het zelf.

Je moet wel bezig blijven

Toen Truus Veenstra jong was, was het haar droom om oma te worden en kleinkinderen te ondersteunen. Toen ze die kreeg en haar man Nico met pensioen ging, stopte Truus in 2007, op 61-jarige leeftijd, ook bij De Roef. Ze had er toen 22 jaar en 3 maanden gewerkt. Onder het motto “je moet wel bezig blijven” speelt Truus op vrijdagmiddag bridge en is ze voorzitter van de bridgeclub. Want ja, die zaten zonder voorzitter. Truus geniet van het bridgen en haar kleinkinderen en kijkt met veel plezier terug naar haar tijd bij Wijkvereniging Stadsweiden en bij De Roef.

Truus Veenstra